Bugun...
SON DAKİKA

Şampiyonluk Provası

 Tarih: 25-01-2024 12:13:00
Burak Horuz

Kahramanmaraş 2023-2024 yılı Adem Şahan 1.Amatör Lig A gurubunda zirveyi yakından ilgilendiren müsabaka Pazarcık Aksu Spor ile Onikişubat spor arasında oynandı. 

Karşılaşmayı 2-1 Onikişubat spor kazanarak maç eksiği ile liderlik için büyük bir avantaj yakaladı. 
Daha önceki ismi ATC Maraş Spor Kulübü olan lige girdiği ilk sene playoflarda büyük başarı göstererek finalde uzatmalarda kaybeden(formasını terlettiğim takımdı)  bu sene  yaptığı iddialı transferlerle adından bahsettiren Onikişubat spor bu sene de BAL ligi için şampiyonluğun favori takımı konumunda. 


Son 2 sezonun şampiyon hocası  Necdet Bolat ise Pazarcık Aksu sporu mütevazi kadrosuyla özlenilen Bal ligi günlerine döndürmek istiyor.

MAÇ ANALİZİ
Pazarcık Aksu Spor ve Onikişubat spor  4-1-4-1 oyun sistemiyle müsabakaya başladı. İki takımda merkezi güçlü tutarak topa sahip olmaya ve oynamaya yönelik bir oyun anlayışıyla sahadaydı.
 Onikişubat spor kulübünde kadro zenginliği ve tecrübeli futbolcuların çokluğu Sedat Toptaş ın sistemde bazı dokunuşlarına neden olmuş gibi görünüyor.

 Etkili forvet Fatih İnce sağ açık oynayarak tecrübeli forvet Bünyamin Kılıç mevkisinde oynatıldı. Fatih İnce gizli santrafor sağ açık gibi kullanıldı. Yine Mehmet Akif Alıcı ön libero mevkisinden zaman zaman stoper aralarına girerek savunmaya katkı sunduğu gibi bütün toplarda yönlendirici oldu.

 Ayrıca normalde  kanat oynayan Metin Karakız'ın 10 numara oynaması da bu dokunuşlardan biri. Attığı gol ve araya bıraktığı toplarla başarılı oldu diyebilirim. Fatih İnce'nin kendi mevkisinde kullanılması oyun anlayışına göre Bünyamin Kılıç ile değişmesi takım için daha faydalı olabilir. 

Tabi Fatih İnce'nin geçen senelerdeki etkinliği bu sene çok görünmese de farklı bir sistem içinde daha çok pozisyon bilgisiyle oynamayı gerektirebilir. 

Kontra atak ve boş alanlarda birebirler de Fatih İnce gücünü ve tekniğini daha iyi kullanıyor diye düşünüyorum. 

Kapalı savunmalara karşı topla çok oynaması hem kendini yoruyor hem de etkinliğini azaltıyor. Fevzi Sığındım ve Mustafa kuzhan'ın ayakları ligin üstündeyken Mehmet Akif Alıcı'nın oyun kurmak için geriye gelmesi oyun hızını yavaşlatıyor gibi görünüyor.

 Burda asıl sorumluluk ortasahada 6 ve 8 numaraya kalıyor pas açılarına  gelerek bağlantı sağlamaları ve koşularıyla boşluk yaratmaları gerekebilir bu sistemde.


Bunu yapamadıkları zamanlarda oyun kurmakta değilde ileride çoğalmakta ve rakip kaleye şut çekmekte zorluklar yaşayabilirler. Nitekim bu maç zaman zaman böyle oldu.

Pazarcık Aksu spor ise 4-1-4-1 sisteminde geriden kurdukları kutularla topla çıkışta  kısa bağlantıları yaparak rakibini öne çekip  terste ve geride yakaladıkları boşlukları uzun toplarla kullanmaya çalıştı. 

Kısmen de başarılı oldu. Golü bu şekilde buldular. Pazarcık Aksu spor için beklediğimden daha dinamik bir takım gördüm. 

Necdet Bolat kendi klasik özgüvenli dinamik oyununu takımına yansıtmış görünüyor. Özellikle İsa Çiçek bu sistemde çok başarılı. Kanatların İsa nın sektirdiği toplarda ya da yarattığı boşluklarda daha çok sorumluluk alması gerekebilir. 

Orta saha nın koşu mesafesi iyi olmasına rağmen topu iyi kullanamaması basit top kayıplarına atağın olgunlaşmamasına neden olmakta ve takımın yorulmasına sebep olmakta.

 Rakibin direncini artıran bu basit top kayıpları çözülebilirse defans forvet arası uzun topların azalmasına takımın dinlenmesine maç içi kopmaların azalarak takım içi  devamlılığın artmasında çok önemli katkı sağlar. 

Oynanan futbolun daha keyif li görünmesi de cabası.
Sistem olarak benzer bir oyun anlayışı olan iki güçlü rakip zaman zaman sertliklerle birbirlerinin oyun üstünlüğünü kırmak da istedi. 

Hata yapan takımın puan kaybedeceği maçta iki kritik hata yapan Pazarcık Aksu spor tecrübeli rakibi Onikişubatspor'a karşı yaptığı hataları telafi edemedi. 

Maç ortadayken Pazarcık Aksu spor kalecisi hatalı çıkışıyla topu uzaklaştırmak için vurduğu top Metin Karakız'ın önüne düştü ve güzel bir dokunuşla Onikişubatspor'u öne geçirdi.

  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI